ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΝΙ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200℃, στον αέρα.
  • Κόβουμε τις σκελίδες του σκόρδου στα 4 και το κλωνάρι του δεντρολίβανου σε κομμάτια του 1 εκατοστού.

TIP: Τα βότανα προτιμάμε να είναι φρέσκα γιατί έχουν πολύ πιο πλούσια και διαφορετική μυρωδιά από τα αποξηραμένα.

  • Με ένα μικρό μαχαίρι τρυπάμε σε αρκετά σημεία το μπούτι και γεμίζουμε τις τρύπες με ένα κομμάτι σκόρδο και ένα κομμάτι δεντρολίβανο.

TIP: Με αυτόν τον τρόπο καρυκεύουμε εσωτερικά και πιο αποτελεσματικά το κρέας, ενώ ταυτόχρονα ελαχιστοποιούμε την πιθανότητα να έχει έντονη μυρωδιά αρνιού, όταν ψηθεί.

  • Πασπαλίζουμε όλο το αρνί με αλάτι και πιπέρι και το βάζουμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
  • Προσθέτουμε στο ταψί τις πατάτες, τα λαχανικά, το κεφάλι του σκόρδου, τον χυμό του πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, το βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια, και το καλύπτουμε με ένα κομμάτι λαδόκολλα.

TIP: Μπορούμε να το συνδυάσουμε και με περισσότερα λαχανικά της επιλογής μας όπως με μανιτάρια, σπαράγγια, μπρόκολο κλπ. Οι πατάτες μπορούν επίσης να αντικατασταθούν από γλυκοπατάτες ή κομμάτια σελινόριζας.

  • Στη συνέχεια καλύπτουμε τη λαδόκολλα με 2 ή 3 κομμάτια αλουμινόχαρτο και σφραγίζουμε περιμετρικά το χείλος του ταψιού, έτσι ώστε να μην υπάρχουν απώλειες ατμού κατά το ψήσιμο.
  • Τοποθετούμε το ταψί κάτω από τη μέση του φούρνου, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 150℃ και ψήνουμε για 4 ώρες.
  • Όταν το φαγητό μας είναι έτοιμο, βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και σερβίρουμε, όσο ακόμα είναι ζεστό.

TIP: Πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί όταν αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο από το ταψί, γιατί αν το έχουμε κλείσει καλά και δεν υπάρχουν κενά, υπάρχει κίνδυνος να καούμε από τον ατμό, που έχει παγιδευτεί μέσα στο ταψί.

Το αρνί στο φούρνο μπορεί να συνδυασθεί υπέροχα με γαρνιτούρα λαχανικών (Jardinière de légumes)

Αυτή η συνταγή απαιτεί οργάνωση και καλό προγραμματισμό, ωστόσο το αργό μαγείρεμα κάνει τη διαφορά και η υπομονή μας θα ανταμειφθεί στο μέγιστο.

Συνδυάζεται υπέροχα με ένα πλούσιο σε υφή και σώμα λευκό κρασί που θα έχει παλαιώσει σε δρύινα βαρέλια ή ένα κόκκινο κρασί με παλαίωση, τραγανές τανίνες και μικρή φυτικότητα. 

Δοκιμάστε το με ένα γαλλικό Chardonnay ή με μία νόστιμη Γουμένισσα.