Κεντρικό μενού
ΣΥΝΤΑΓΕΣ
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΟΛΕΣ
Κεντρικό μενού
Κεντρικό μενού
Κεντρικό μενού

Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΠΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, CHEF

ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ & ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Κατάγομαι από Κωνσταντινούπολη. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Έζησα και σπούδασα Θεσσαλονίκη & Ιταλία.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Μεσογειακή Κουζίνα
Η ΓΕΥΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΜΙΑ ΑΙΣΘΗΣΗ.
ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΜΕ ΓΟΗΤΕΥΕΙ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΤΩ ΜΑΖΙ ΣΑΣ.
Panos Ioannidis
Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΜΟΥ
01 ΠΡΩΤΕΣ ΕΠΙΡΡΟΕΣ 02 Η ΠΟΡΕΙΑ ΜΟΥ 03 ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ

Προέρχομαι από μια οικογένεια με μακρά παράδοση στη μαγειρική και μεγάλωσα μέσα στις γεύσεις και τις μυρωδιές. Με δυο Πολίτισσες γιαγιάδες, δεινές μαγείρισσες, η αγάπη μου για την κουζίνα γεννήθηκε από πολύ μικρή ηλικία. Αναζητούσα από παιδί τη γεύση και το καλομαγειρεμένο  φαγητό και από πολύ νωρίς δοκίμαζα να συνθέτω τα πιάτα που θα με ταξίδευαν. Επέλεξα να χαράξω μια επαγγελματική πορεία και να μαθητεύσω δίπλα σε διακεκριμένους chefs αποκτώντας εμπειρία και γνώση και κατανοώντας & αγκαλιάζοντας τη γεύση και τη μαγειρική σε κάθε μορφή και μέσο έκφρασης.

Οι σπουδές

Με ξεκάθαρο στόχο και πιστεύοντας πως για να κάνεις κάτι σωστά είναι απαραίτητο να έχεις πρώτα τις σωστές βάσεις και σε θεωρητικό επίπεδο, απέκτησα (BA) of Culinary Arts Management από Ελβετικό κολλέγιο συνεργαζόμενο με Πανεπιστήμιο της Ουαλίας, όπου με κέρδισαν περισσότερο η έρευνα & η ανάπτυξη, η διαχείριση εστιατορίων και το marketing. Απέκτησα, επίσης, πτυχίο από την Κρατική Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων. Έχω την πιστοποίηση Chef Executive από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, καθώς και πιστοποίηση από τον κρατικό φορέα ΕΟΠΕΠ ως εκπαιδευτής ενηλίκων διά βίου μάθησης με κρατική πιστοποίηση στον τομέα των τουριστικών επαγγελμάτων.

Μου αρέσει να παρακολουθώ ενεργά και να ενημερώνομαι διαρκώς από πλήθος σεμιναρίων γνωστών συνάδελφων μου Chefs σε Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις μου σε σύγχρονες τάσεις και τεχνικές. Ταξιδεύω πολύ λόγω της φύσης της δουλειάς μου, το οποίο συμβάλλει στο να διευρύνω τους μαγειρικούς μου ορίζοντες συνεχώς. Μιλάω άπταιστα ελληνικά, αγγλικά και ιταλικά.

Ξεκίνησα την επαγγελματική μου πορεία στην Ελλάδα κάνοντας την πρακτική μου άσκηση σε διάφορα ξενοδοχεία και εστιατόρια. Η αγάπη μου για τη μεσογειακή κουζίνα σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη αδυναμία μου στην ιταλική κουλτούρα, με οδήγησε στην απόφαση να ζήσω στην Ιταλία για αρκετά χρόνια. Eκεί είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με σημαντικά ξενοδοχεία 5 αστέρων και εστιατόρια, ανάμεσα στα οποία το Gianinno στο Μιλάνο με 2 αστέρια Michelin, η Villa D’Este στη λίμνη του Κόμο, το Hotel Pitrizza στη Σαρδηνία και το Four Seasons Hotel στο Μιλάνο, δίπλα σε διακεκριμένους Chefs όπως οι Davide Oldani, Sergio Mei,Elio Sironi, Luciano Parolari. Εκεί μυήθηκα στα μυστικά της απλότητας μέσα από την πολυπλοκότητα.

Παράλληλα ανέλαβα ως Chef την οργάνωση VIP εκδηλώσεων, όπως επιδείξεις μόδας του Giorgio Armani στο Μιλάνο, εκδηλώσεις του θεάτρου La Scala di Milano, θεματικές εκδηλώσεις στη Villa Campari του Μιλάνου και άλλες.

Η επιστροφή στην Ελλάδα

Μετά την επιστροφή μου στην Ελλάδα, ανέλαβα τη θέση του Executive Chef στη βασιλική Πρεσβεία της Δανίας στην Αθήνα επί 15 χρόνια, ενώ παράλληλα εργαζόμουν και ως private Chef σε ιδιωτικούς χώρους των μεγαλύτερων τουριστικών προορισμών, όπου απευθυνόμουν σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό κοινό.

Την τελευταία δεκαετία η εκπαίδευση μέσω μαθημάτων και σεμιναρίων που παραδίδω σε νέα παιδιά, επαγγελματίες και ερασιτέχνες σε συνεργασία με σχολές και επαγγελματικά ινστιτούτα, αποτελεί ένα ιδιαίτερα αγαπημένο κομμάτι της ζωής και της δουλειάς μου. 

Παράλληλα, μέσα από την εμπειρία μου στον χώρο του εστιατορίου και με σφαιρική γνώση της γαστρονομίας, ανέλαβα τον ρόλο συμβούλου εστιατορίου από το στάδιο του αρχικού σχεδιασμού, τη δημιουργία μενού και την εκπαίδευση προσωπικού έως τη λειτουργία και τις ενέργειες προώθησής του.

Από το 2002, ο χώρος των εκδόσεων και των Μ.Μ.Ε. αποτελεί ένα ακόμα πεδίο ενασχόλησής μου, όπου για αρκετά χρόνια συνεργάστηκα με μεγάλους εκδοτικούς οίκους και διαφημιστικές εταιρίες σε όλο το φάσμα της μαγειρικής. Από τη δημιουργία συνταγών και το food styling έως την επιμέλεια φωτογράφισης για βιβλία, περιοδικά και προωθητικό υλικό εταιριών. Παράλληλα, έχω συμμετάσχει σε ελληνικές τηλεοπτικές εκπομπές μαγειρικής με πιο πρόσφατη τη συμμετοχή μου ως κριτής στον διαγωνισμό μαγειρικής Master Chef του Star Channel.

Αυτό το διάστημα συνεργάζομαι με τον όμιλο Ι.Ε.Κ. Ακμή παραδίδοντας μαθήματα σεμιναριακού τύπου σε επαγγελματίες & μαθητές.

 Έχοντας όνειρο να μοιραστώ με όσο περισσότερο κόσμο γίνεται γεύσεις, συνταγές και όλη μου τη γνώση για το πώς να μυηθεί κάποιος στην τέχνη της μαγειρικής, δημιούργησα τον Ιανουάριο του 2019 το δικό μου κανάλι στο You Tube με μια σειρά εκπομπών με τη δική μου φιλοσοφία και με βάση τη μακρόχρονη εμπειρία μου ως καθηγητής μαγειρικής.

Η αγάπη και η προτίμησή μου για τη μεσογειακή ιταλική κουζίνα με οδήγησε στην απόφαση να οργανώσω τον δικό μου χώρο εστίασης στο κέντρο της Αθήνας ανοίγοντας, σε συνεργασία με τον επιχειρηματία Πάνο Πολίτη, το εστιατόριο OVIO με μενού εμπνευσμένο από τις μεσογειακές γεύσεις, τα αρώματα και τις μνήμες που έχω διατηρήσει αναλλοίωτα από τα ταξίδια μου και από την εμπειρία που αποκόμισα όσο ζούσα στην Ιταλία.

Παρακολουθώντας τις τάσεις της εποχής, επικεντρώθηκα στην Έρευνα και Ανάπτυξη Προϊόντων Βιομηχανικών Τροφίμων (R&D), δημιουργώντας προϊόντα  που εξυπηρετούν την ανάγκη του σύγχρονου καταναλωτή για υψηλής ποιότητας καθημερινές λύσεις διατροφής. Στόχος και ταυτόχρονα πρόκληση για μένα είναι η δημιουργία προϊόντων και τροφίμων, τα οποία μέσω συγκεκριμένης τεχνογνωσίας θα διατηρούν την ποιότητα και τα θρεπτικά τους συστατικά και θα ανάγουν την υψηλή γαστρονομία σε μία υπόθεση εύκολη, γρήγορη και κυρίως προσβάσιμη σε όσους επιθυμούν να τη γνωρίσουν και να τη γευτούν. Στο πλαίσιο αυτό θα ήθελα να αναδείξω την ελληνική γαστρονομία και τα προϊόντα που παράγονται στον τόπο μας, καθώς η ποιότητά τους αξίζει διεθνή αναγνώριση.

      Μέσα στο 2020 εκδίδω το πρώτο μου βιβλίο, αντλώντας έμπνευση από την τεχνική και την παράδοση του risotto. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πατάκη.

       Στον πολυχώρο studio που διατηρώ, πέρα από τις τηλεοπτικές παραγωγές για το You Tube κανάλι μου αλλά και φωτογραφίσεις για διάφορα concepts που λαμβάνουν χώρα εκεί, παραδίδω θεματικά σεμινάρια σε επαγγελματίες αλλά και food lovers, ενίοτε σε συνεργασία ή συνδιδασκαλία με άλλους chefs ή gastrosophers. Επίσης, στον εναλλακτικό και ιδιαίτερο χώρο του studio διοργανώνονται εταιρικά, ιδιωτικά (tailormade private dining) ή θεματικά δείπνα (popup events).

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΟΥ