Η συντήρηση τροφίμων σε βάζα είναι μια πατροπαράδοτη τεχνική. Ωστόσο, για να γίνει σωστά, σημαντικό ρόλο παίζει η αποστείρωση των δοχείων. 


Για να αποστειρώσουμε σωστά τα γυάλινα δοχεία, παίρνουμε μια κατσαρόλα γεμάτη με νερό, το οποίο φέρνουμε σε σημείο βρασμού. Τοποθετούμε μέσα τα βάζα ανοιχτά, αλλά και τα καπάκια τους. Αφού βράσουν για περίπου 5 λεπτά, χρησιμοποιούμε μια τσιμπίδα και μια πετσέτα για να τα βγάλουμε από το νερό, προσέχοντας να μην έρθουν σε επαφή με τα χέρια μας. Τα αφήνουμε να στραγγίξουν για μερικά δευτερόλεπτα σε μια καθαρή πετσέτα με την ανοιχτή πλευρά του βάζου προς τα πάνω για να εξατμιστεί το νερό. Έπειτα, τοποθετούμε το τρόφιμο που θέλουμε να αποθηκεύσουμε μέσα στα βάζα και κλείνουμε πολύ καλά με το καπάκι.

Είναι πολύ σημαντικό να είναι ζεστό το τρόφιμο που θα αποθηκεύσουμε. Αφού τα κλείσουμε με το καπάκι, τοποθετούμε τα σφραγισμένα βάζα με το περιεχόμενό τους πάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια, με το καπάκι προς τα κάτω και τα αφήνουμε να κρυώσουν φυσικά και να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Έτσι το καπάκι θα σφραγίσει καλά το βάζο και θα μονώσει το φαγητό ώστε να μην έρθει σε επαφή με τον αέρα. Δεν πρέπει να τα βάλουμε αμέσως στο ψυγείο, διότι πρέπει να κρυώσουν ομαλά. 


Καλό είναι να ελέγχουμε τα βάζα με τα τρόφιμα ανά διαστήματα. Εάν δούμε ότι έχει φουσκώσει το καπάκι ή έχει αποκτήσει φυσαλίδες το περιεχόμενο, τότε σημαίνει ότι έχουν αναπτυχθεί μικροοργανισμοί μέσα στο βάζο και το τρόφιμο δεν είναι πια κατάλληλο για κατανάλωση.