Καθόλου κακή ιδέα, αφού φίλοι μαζεμένοι γύρω από ένα τραπέζι, χτίζουν τις καλύτερες αναμνήσεις. Πόσα τραπεζώματα δεν θυμασαι από τα παιδικά σου χρόνια μέχρι και σήμερα? Είτε γύρω από το τραπέζι του πρωτοχρονιάτικου ρεβεγιόν με τον χρόνο να μετράει ανάποδα μέχρι οι δείκτες να δείξουν 12 και να υποδεχτείς το νέο έτος ή ακόμα και σε εκείνο το μακρύ πασχαλινό “puzzle” από τραπέζια διαφορετικού ύψους, μήκους και φάρδους που στρωνόταν στην βεράντα του σπιτιού στο χωριό για να φιλοξενήσουν όσους περισσότερους μπορούσαν να χωρέσουν?  Αυτές οι αναμνήσεις αποτελούν περιουσία όσων έχουν σταθεί αρκετά τυχεροί ώστε να νιώσουν τις αξίες της φιλοξενίας, προσφοράς, ευγνωμοσύνης αλλά και μιας αισιοδοξίας για αυτά που έρχονται.  Για να μην αναφερθώ στην καλογυαλισμένη βιτρίνα με τα “καλά σερβίτσια” και κρυστάλλινα ποτήρια που διακοσμεί τη σαλο-τραπεζαρία σου και ανυπομονούν να “πάρουν (επιτέλους) αέρα”.  Για αυτούς, αλλά και για άλλους τόσους λόγους, ειδικά στην εποχή που ζούμε, τα να φέρεις δικούς σου ανθρώπους κοντά, γύρω από την σταθερότητα ενός καλο-στρωμένου τραπεζιού, είναι ίσως από τις καλύτερες ιδέες που θα μπορούσες να έχεις για να αναθερμανθούν οι σχέσεις.

Παρακάτω θα βρεις μερικά Art De La Table μυστικά για να κάνεις το τραπέζι αυτό αξέχαστο στους φίλους που θα καλέσεις.

ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΠΙΑΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΜΕΝΟΥ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΣΕ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΣΟΥ ΑΝΑΛΟΓΑ

Το τραπέζι αντικατοπτρίζει το μενού. Για το λόγο αυτό, υπάρχουν κανόνες που ορίζουν την σειρά των πιάτων. Ο κανόνας του “πιρούνι αριστερά & μαχαίρι δεξιά” είναι μεν βασικός αλλά δεν είναι αρκετός. Στο καθημερινό οικογενειακό τραπέζι ίσως να είναι και αρκετός, όχι όμως και σε ένα επίσημο δείπνο. Θα έχεις προσέξει σε επίσημα τραπέζια που έχεις παρευρεθεί (π.χ. σε ένα γάμο) ότι υπάρχουν παραπάνω από ένα μαχαιροπίρουνα; Ο λόγος είναι ότι υπάρχει πρόβλεψη για αλλαγή μαχαιροπίρουνων σε κάθε πιάτο. Έτσι μπορείς να κάνεις και εσύ, ανάλογα με την σειρά των πιάτων που έχεις υπολογίσει στο μενού σου. Χτίζοντας πάνω στον βασικό κανόνα “πιρούνι αριστερά & μαχαίρι δεξιά”, τοποθετείς και το υπόλοιπο σετ στο τραπέζι. Τα εξωτερικά σετ είναι αυτά που θα χρησιμοποιηθούν για τα πρώτα πιάτα και όσο προχωράμε στο μενού, τόσο μεταφερόμαστε στα εσωτερικά σετ. Αν για παραδειγμα το μενού ξεκινά με μια σούπα, τότε το κουτάλι θα βρίσκεται στο πιο εξωτερικό σημείο από την δεξιά πλευρά. Ο λόγος που μπαίνει από τα δεξιά είναι διότι δυστυχώς ο κόσμος είναι φτιαγμένος για δεξιόχειρες. Σε γενικές γραμμές το τραπέζι δεν πρέπει να ξεπερνά τα 3 σετ μαχαιροπίρουνων συν αυτό του επιδορπίου που όμως τοποθετείται στο πάνω μέρος του πιάτου σε οριζόντια θέση και δεν χρησιμοποιείται πάρα μόνο στο τέλος του γεύματος. Αν το μενού περιλαμβάνει παραπάνω από 3 πιάτα τότε θα χρειαστεί να προστεθούν έξτρα μαχαιροπίρουνα κατά την διάρκεια του γεύματος.

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΙΑΤΑΚΙ ΓΙΑ ΨΩΜΙ

Ενώ δεν το συναντάμε στο καθημερινό τραπέζι, η χρήση του σε καλά εστιατόρια είναι συχνή. Το ατομικό πιατάκι του ψωμιού που λέγεται και BB (Bread & Butter plate) προσδίδει μια επισημότητα στο τραπέζι και μπορείς να συνοδεύσεις το ψωμί με κάποια αλοιφή από πατέ ελιάς, βούτυρο ή απλά ελαιόλαδο κρατώντας τους καλεσμένους σου απασχολούμενους μέχρι το πρώτο πιάτο. Το ΒΒ τοποθετείται στα αριστερά του καλεσμένου μαζί με ένα μικρό μαχαίρι που μπαίνει πάνω στο πιατάκι. Το πιατάκι ΒΒ εκτός από επισημότητα, προσφέρει και χρηστική αξία αφού κρατάει το τραπέζι καθαρό από ψίχουλα ψωμιού. 

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΠΕΤΣΕΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΧΑΡΤΟΠΕΤΣΕΤΑ

Αν κάτι προσφέρει σημαντική επισημότητα στο τραπέζι μας αυτό είναι η υφασμάτινες πετσέτες για τους καλεσμένους μας. Λευκή ή ότι άλλο χρώμα ταιριάζει με την υπόλοιπη διακόσμηση, θα ανεβάσει το επίπεδο του τραπεζιού σε σχέση με την χαρτοπετσέτα η οποία αφού χρησιμοποιηθεί θα αποτελεί “σκουπίδι” και “παραφωνία” στην προσπάθεια που κατέβαλες για τον καλλωπισμό του τραπεζιού σου.

Υπάρχουν στο διαδίκτυο πολλά video για δίπλωμα πετσέτας. Παρόλα αυτά η τάση υπαγορεύει πιο minimal διπλώματα για όσο το δυνατόν λιγότερη επαφή με τα χέρια. Μία εύκολη λύση είναι τα “rings” που είναι δαχτυλίδια που κρατούν την πετσέτα σε σχήμα σωλήνα ή άλλα minimal σχήματα.

ΠΟΤΗΡΙΑ

Το καλό φαγητό, καλό είναι να συνδυάζεται με καλό κρασί. Όπως αλλάζουν τα πιάτα του μενού, έτσι αλλάζει και το κρασί που προσφέρεται σε κάθε πιάτο. Καθώς το μενου εκτυλίσσεται από πιο ελαφριές σε πιο σύνθετες γεύσεις, έτσι και το κρασί πρέπει να ακολουθεί την ίδια πορεία. Έτσι προχωράμε από πιο λευκά, ξηρά, νέα και κρύα κρασιά σε πιο κόκκινα, παλαιά, φρουτώδη και “ζεστά” κρασιά. Όπως και με τα μαχαιροπίρουνα έτσι και τα ποτήρια του κρασιού πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι από την αρχή. Τα κολονάτα ποτήρια έρχονται σε διάφορα μεγέθη. Τα βασικά μεγέθη είναι 3. Το μικρότερο είναι του λευκού κρασιού, το μεσαίο είναι του νερού και το μεγαλύτερο είναι του κόκκινου κρασιού. Μπορεί να προστεθεί και της σαμπάνιας που είναι το λεγόμενο flute, (ψηλό και λεπτό), σε περίπτωση που η σαμπάνια είναι στο πρόγραμμα. Τα ποτήρια τοποθετούνται στα δεξιά του καλεσμένου πάνω ακριβώς από το μαχαίρι του κυρίως πιάτου.

ΤΡΟΠΟΣ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑΤΟΣ

Ο πιο συχνός τρόπος σερβιρίσματος σε ένα τραπέζι φίλων είναι ο “οικογενειακός” που είναι μία παραλλαγή του Αγγλικού τρόπου. Σε αυτόν το είδος σερβιρίσματος, οι δίσκοι με το φαγητό τοποθετούνται στην μέση του τραπεζιού και ο οικοδεσπότης σερβίρει τους καλεσμένους στα πιάτα τους. Πρακτικά σε ένα τραπέζι φίλων όμως συνήθως, ο καθένας σερβίρει στο πιάτο του από τις πιατέλες που είναι στο κέντρο. Σημαντικό εδώ είναι, ο οικοδεσπότης να έχει φροντίσει να έχει λαβίδες στους δίσκους για διευκόλυνση των καλεσμένων αλλά και για σωστή υγιεινή.

Εναλλακτικός τρόπος σερβιρίσματος είναι ο “Βιενέζικος”, κατά τον οποίο τα πιάτα βγαίνουν από την κουζίνα  ήδη σερβιρισμένα. Θα χρειαστείτε βοήθεια να σερβίρετε τα πιάτα στους καλεσμένους σας την ίδια ώρα, για να μην υπάρχει αναμονή. Η βοήθεια συνήθως έρχεται από κάποιο καλεσμένο που έχετε παραπάνω οικειότητα. Σημαντικό εδώ είναι να σερβιριστούν πρώτα οι κυρίες του τραπεζιού και όλοι από την δεξιά μεριά με το δεξί χέρι.

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ

Η επιτυχία μιας βραδιάς με φίλους οφείλεται τόσο στο φαγητό και το ποτό όσο και στην ατμόσφαιρα που θα δημιουργήσει για αυτούς ο οικοδεσπότης. Μουσική και φωτισμός είναι βασικά στοιχεία που δίνουν τον τόνο πάνω στον οποίο θα πατήσει όλη η εμπειρία των καλεσμένων. Καλά σχεδιασμένη μουσική που θα ταιριάζει με την περίσταση είναι απαραίτητο συστατικό επιτυχίας. Ο οικοδεσπότης πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τις προτιμήσεις των καλεσμένων σχεδιάζοντας το μουσικό πρόγραμμα που θα ικανοποιεί την παρέα και θα εξυπηρετεί τον σκοπό της συνάντησης.

Σε καμία περίπτωση δεν διαλέγουμε υπερβολικά φωτεινό περιβάλλον γιατί δυσκολεύει την χαλάρωση των συνδαιτυμόνων. Απαιτείται φυσικά αρκετός φωτισμός για να διακρίνονται ξεκάθαρα οι λεπτομέρειες του τραπεζιού καθώς και του υπόλοιπου χώρου αλλά δεν χρειάζονται υπερβολές. Η χρήση αναμένων κεριών πάνω στο τραπέζι ενδείκνυται αφού προσδίδει ένα μυστικισμό αλλά δεν θα πρέπει να είναι το μοναδικό φως στο χώρο. Με άλλα λόγια το φως των κεριών θα πρέπει να χρησιμοποιείται για να βελτιώνει την ατμόσφαιρα και όχι την ορατότητα.