ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε το κρέας με το νερό σε μια χύτρα ταχύτητας.
  • Σφραγίζουμε το καπάκι και βράζουμε σε μέτρια ένταση για 45’. Ο χρόνος βρασμού που υπολογίζουμε ξεκινάει από την ώρα που θα «σφυρίξει» η χύτρα. Όταν πιάσει την επιθυμητή θερμοκρασία χαμηλώνουμε λίγο την ένταση ώστε να φτάσει λίγο κάτω από το μέτριο και αφήνουμε να βράσει για 45’.
  • Κλείνουμε εντελώς το «μάτι» της εστίας και αποσύρουμε στο πλάι τη χύτρα.
  • Όταν βεβαιωθούμε ότι έχει πέσει εντελώς η θερμοκρασία στη χύτρα, απελευθερώνουμε από τη βαλβίδα ασφαλείας τυχόν εγκλωβισμένη πίεση και ανοίγουμε προσεκτικά το καπάκι.
  • Αφαιρούμε το κρέας από τη χύτρα ή την κατσαρόλα και κρατάμε τον ζωμό.

Tip : Αφαιρούμε τυχόν περίσσιο λίπος μετά το βράσιμο όταν κρυώσει ελαφρώς και ελέγχουμε για κόκαλα πριν χρησιμοποιήσουμε το κρέας ή τον ζωμό ως βάση για διάφορες συνταγές .

Tip : Σε περίπτωση που δεν έχουμε χύτρα,  μπορούμε να βράσουμε το κρέας σε μια κατσαρόλα συμβατική, με ψηλά τοιχώματα, με καπάκι. Απλώς υπολογίζουμε χρόνο βρασμού 1,5-2 ώρες σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία  με κλειστό καπάκι.

Tip : Μπορούμε να αποθηκεύσουμε μέρος του  ζωμού για άλλες παρασκευές .

Tip : Όταν το κρέας βράσει και μπορεί να αποκολληθεί εύκολα από το κόκαλο, σημαίνει πως είναι έτοιμο.

Tip : Εάν θέλουμε να φτιάξουμε βραστό κρέας και έναν εύγευστο ζωμό για τους  ενήλικες, μπορούμε να σοτάρουμε το κρέας ελαφρά με λίγο ελαιόλαδο και μόλις πάρει λίγο «χρώμα», να προσθέσουμε κρύο νερό, βότανα, λαχανικά και μπαχαρικά που θα δώσουν έξτρα γεύση στο κρέας (π.χ. κόκκους πιπέρι, φύλλα δάφνης , φρέσκο θυμάρι και λαχανικά όπως σέλερι, κρεμμύδι, σκόρδο και καρότα, κομμένα σε μετρίου μεγέθους κομμάτια).

Εναλλακτικά  η παρασκευή αυτή μπορεί να αποτελέσει και μια επιλογή ως διαυγής σούπα ζωμού με κρέας και λαχανικά (τύπου κονσομέ) τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά (εάν βέβαια γίνει με ήπια μπαχαρικά και χωρίς αλάτι).