ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το λευκό κρεμμύδι (εναλλακτικά, εάν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το μαχαίρι, μπορούμε αφού το καθαρίσουμε, να το περάσουμε από ένα μπλέντερ ).
  • Βάζουμε τις φακές μαζί με το κρεμμύδι μέσα στον ζωμό (ή το νερό). Βράζουμε μέχρι να μαλακώσει. Στην αρχή τις βάζουμε σε υψηλή θερμοκρασία για μερικά λεπτά μέχρι να κοχλάσουν. Αφού πάρουν μια καλή βράση, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και συνεχίζουμε τον βρασμό με σκεπασμένο καπάκι για περίπου 20 με 25 λεπτά (ανακατεύοντας συχνά με μια ξύλινη σπάτουλα προσέχοντας να μην κολλήσει στην κατσαρόλα).

Tip: Εάν δούμε ότι η υγρασία (το νερό ή ο ζωμός ) εξατμίζεται πολύ γρήγορα και η φάβα δεν έχει μαλακώσει ακόμα, προσθέτουμε κατά βούληση λίγο ζωμό ή νερό ακόμα.

Τip: Γενικά και ως κανόνα η αναλογία της φάβας είναι κατά προσέγγιση 1 μέρος φάβας με 5 μέρη υγρασίας (νερού ή κάποιου ζωμού της επιλογής σας  από κοτόπουλο ή κάποιο άλλο κρέας ή από λαχανικά).

  • Όταν μαλακώσει η φάβα και είναι έτοιμη, την μπλεντάρουμε όσο είναι ακόμα ζεστή.

Tip: Εάν θέλουμε να φτιάξουμε φάβα για ενήλικες, σοτάρουμε πρώτα το κρεμμύδι με λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια ένταση για μερικά λεπτά πριν προσθέσουμε την υγρασία (ζωμό ή νερό) για να δώσουμε έξτρα γεύση χωρίς να πάρει πολύ «χρώμα» στο σοτάρισμα.   Εμπλουτίζουμε επιπλέον τη γεύση με λίγο αλάτι και λευκό πιπέρι.

Σε περίπτωση που έχουμε ήδη έτοιμη φάβα που μας περίσσεψε από την παρασκευή που κάναμε για τα παιδιά, εμπλουτίζουμε τη γεύση προσθέτοντας τα παραπάνω έξτρα μπαχαρικά. Σερβίρουμε τη φάβα κρύα η ζεστή.

Tip: Εναλλακτικά, για να μην πετάμε υλικά που περισσεύουν, θα μπορούσαμε να αναμείξουμε τη φάβα με βραστά η ψητά λαχανικά που πιθανόν μας έχουν περισσέψει, όπως βραστό η ψητό καρότο, κολοκύθα, πατάτα, γλυκοπατάτα και να τα μπλεντάρουμε μαζί με τη φάβα σε αναλογία λαχανικών-φάβας 1 προς 3.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

Για τα παιδιά: σερβίρουμε σε παιδικό μπολάκι και αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο φρέσκο ελαιόλαδο (1 κουταλάκι του γλυκού)

Για τους ενήλικες: σερβίρουμε σε ένα πιάτο τη φάβα κρύα η ζεστή γαρνίροντας με λίγο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, λίγη κάπαρη και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.