Το κρασί είναι αδιαμφισβήτητα ένα, αν όχι το πιο, εκλεπτυσμένο ποτό στον κόσμο. Διακρίνεται από απλότητα και την ίδια στιγμή μπορεί να εκφράσει μέγιστη πολυπλοκότητα. Επιπλέον, διαθέτει μία τεράστια γκάμα και ποικιλία αρωμάτων και γεύσεων. Το γευστικό προφίλ του κρασιού επηρεάζεται μεταξύ άλλων από την ποικιλία του σταφυλιού, την προέλευση, τη διαδικασία παραγωγής του και εν τέλει με την ταυτότητα που θέλει να του δώσει ο δημιουργός του.

Τα κόκκινα και λευκά κρασιά είναι ίσως τα πιο δημοφιλή. Με τα ροζέ πλέον να αποτελούν  μια παγκόσμια, υπέροχη τάση και τα αφρώδη να κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος στα ποτήρια των καταναλωτών.

Θέλοντας λοιπόν να δημιουργήσετε μία κάβα για το σπίτι πρέπει να βεβαιωθείτε πως οι επιλογές σας καλύπτουν μεγάλο εύρος γευστικών αναγκών τόσο των δικών σας όσο και των φίλων σας.

Έχοντας μία ενημερωμένη  κάβα κρασιού στο σπίτι εξασφαλίζετε πως είστε πάντα έτοιμοι για τις συναθροίσεις  και τους επισκέπτες της τελευταίας στιγμής. Είναι επίσης χρήσιμο για “μία από κείνες  τις ημέρες” όπου επιθυμείτε να ανοίξετε ένα μπουκάλι για να απολαύσετε και να χαλαρώσετε. Επιπλέον, για τα καλέσματα της τελευταίας στιγμής, μπορείτε απλά να αρπάξετε μια φιάλη ακριβώς από το ράφι σας και να την  προσφέρετε ως δώρο! Απλά μην ξεχάσετε να την αντικαταστήσετε αργότερα.

Μία καλή κάβα στο σπίτι θεωρητικά θα πρέπει να έχει αρκετές επιλογές. Αυτό ωστόσο δεν είναι πάντοτε εφικτό είτε γιατί δεν υπάρχει το αντίστοιχο budget ή γιατί ακόμα δεν υπάρχει αρκετός χώρος για την αποθήκευση- τοποθέτηση των κρασιών

Η ιδανική συνθήκη είναι να υπάρχει όντως ένα κελάρι με τη σωστή θερμοκρασία, το ιδανικό ποσοστό υγρασίας και τον κατάλληλο φωτισμό. Αυτό όταν μιλάμε για καθημερινούς ανθρώπους  μάλλον δεν είναι εφικτό, οπότε τη θέση του κελαριού παίρνει συχνά η λύση της αποθήκης που ανταποκρίνεται με έναν τρόπο στα παραπάνω κριτήρια. Ο αντίλογος βέβαια θα πει πως η κάβα πέραν του πρακτικού της προφίλ έχει και διακοσμητικό χαρακτήρα, άρα κάποιος θέλει να τη βλέπει μέσα στο χώρο του σπιτιού του και να τη χαίρεται. Εδώ που τα λέμε ποιος μπορεί να ρίξει άδικο σε ένα τέτοιο αίτημα;

Η λύση εντός ορίων του σπιτιού μπορεί να είναι ένας συντηρητής κρασιού, όπου  πλέον μπορεί κανείς να βρει σε πολύ λογικές τιμές. Αν ακόμη και αυτό είναι ανέφικτο προσπαθούμε να τοποθετήσουμε την κάβα μας σε ένα σημείο που δε ‘χτυπάει’ ο ήλιος και κατά συνέπεια δεν ανεβαίνει υψηλή η θερμοκρασία. Σίγουρα όχι στην κουζίνα καθώς οι μυρωδιές είναι ένα ακόμα πράγμα που θέλουμε να αποφύγουμε. Υπάρχει βέβαια και η συνδυαστική λύση κάποια κρασιά ‘πιο απαιτητικά’ (παλαιωμένα, ακριβά ή αυτά που σκοπεύουμε να ανοίξουμε μετά από χρόνια) να φιλοξενηθούν σε έναν μικρό (μισό) συντηρητή και τα υπόλοιπα (φρέσκα, οικονομικά και αυτά που καταναλώνουμε πιο συχνά) να τοποθετηθούν σε ράφια.

Εφόσον βρήκαμε που θα μπουν τα κρασιά μας πρέπει να κάνουμε μία εκτίμηση για το πόσες φιάλες μπορούν να χωρέσουν λαμβάνοντας υπόψη μας ότι το ζητούμενο είναι να τοποθετηθούν οριζόντια και όχι κάθετα.  Σημαντική λεπτομέρεια είναι το μέγεθος των φιαλών καθώς πέραν της κλασικής 0,75L υπάρχει η magnum 1,5L και η jeroboam 3L  φτάνοντας μέχρι τα 18L που μάλλον δεν αφορούν μια οικιακή κάβα.

Το επόμενο βήμα είναι να ορίσουμε τον προϋπολογισμό που είμαστε σε θέση να δαπανήσουμε κι έτσι ή αρχή για την κάβα κρασιών που ονειρευτήκατε έχει γίνει.