ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Με το όνομα αυτό εννοούμε μια μεγάλη ομάδα από μανιτάρια τα οποία έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: μοιάζουν όλα με πτερύγιο αυτιού. Από εκεί, άλλωστε, προέρχεται και το όνομά τους, πλευρά ὠτός. Είναι ένα είδος μανιταριών το οποίο στη φύση φυτρώνει πάνω σε νεκρά δέντρα, πράγμα που τα κάνει ασφαλή για κατανάλωση, καθώς δεν υπάρχει περίπτωση να απορροφήσουν επικίνδυνες ουσίες από το έδαφος. Το είδος αυτό καλλιεργείται ευρύτατα σε όλο τον κόσμο, όμως αυτά που φυτρώνουν στο δάσος είναι πολύ πιο νόστιμα. 

ΧΡΗΣΗ

Τα πλευρώτους μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε παντού, σχεδόν σε κάθε συνταγή που θέλει μανιτάρια. Έχουν υφή που μοιάζει με αυτήν του κρέατος, γι’ αυτό πολλές φορές οι χορτοφάγοι τα χρησιμοποιούν αντί για αυτό. Μερικοί, μάλιστα, λένε ότι έχουν γεύση καλύτερη κι από το κρέας. Πριν τα μαγειρέψουμε, χρειάζονται καλό καθάρισμα. Συνήθως αφαιρούμε την άκρη από το ποδαράκι τους, που συχνά έχει χώμα.

TIP: Μπορούμε να τα ψήσουμε στη σχάρα ή να τα τηγανίσουμε στην γκριλιέρα, με λαδολέμονο, σαν μπριζόλα.

Τα πλευρώτους ταιριάζουν υπέροχα σε σάλτσες για ζυμαρικά, σε ριζότο με μανιτάρια, ενώ αναβαθμίζουν επίσης μια ομελέτα, αφού πρώτα σοταριστούν με λίγο βούτυρο ή λάδι.