ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Πεκορίνο είναι το όνομα μιας οικογένειας τυριών με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.), που είναι παρόμοια με την παρμεζάνα και ιδιαίτερα δημοφιλή σε όλη την Ιταλία. Όλα τα πεκορίνο φτιάχνονται από πρόβειο γάλα κι έχουν αλμυρή και έντονη γεύση. Είναι άσπρα στο εσωτερικό τους και, όταν ωριμάσουν, εξωτερικά γίνονται κιτρινωπά. Από όλες τις ποικιλίες Πεκορίνο, τρεις είναι οι πιο γνωστές:

  • Το Pecorino Romano παραγόταν κατά την αρχαιότητα στην περιοχή γύρω από τη Ρώμη (γι’ αυτό πήρε και αυτό το όνομα), ενώ σήμερα η μεγαλύτερη παραγωγή του γίνεται στη Σαρδηνία. Το τυρί αυτό χρειάζεται τουλάχιστον 5 – 6 μήνες για να ωριμάσει, ωστόσο είναι ακόμη καλύτερο μετά τους 12 μήνες.
  • Το Pecorino Sardo, από τη Σαρδηνία, είναι γνωστό και ως fiore Sardo (= άνθος της Σαρδηνίας). Κυκλοφορεί σε δύο είδη, ανάλογα με τον χρόνο ωρίμανσης: αυτό που ωριμάζει σε 2 μήνες περίπου και είναι πιο μαλακό, με πιο απαλή και γλυκιά γεύση και το πιο πικάντικο, που ωριμάζει σε ένα χρόνο, είναι πιο σκληρό και έχει πιο έντονη γεύση και άρωμα.
  • Το Pecorino Toscano, από την περιοχή της Τοσκάνης, ωριμάζει κι αυτό μετά τους 4 μήνες και είναι επίσης εξαιρετικό επιτραπέζιο τυρί.

Το όνομά του το πεκορίνο το πήρε από την ιταλική λέξη pecora, που σημαίνει πρόβατο.

ΧΡΗΣΗ

Το πεκορίνο προσφέρεται μετά το φαγητό, με ένα καλό κόκκινο κρασί ή χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές, συνήθως με ζυμαρικά.