ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Το μπέικον φτιάχνεται από χοιρινό κρέας, που συνήθως προέρχεται από διάφορα κομμάτια του ζώου, όπως τα πλευρά ή η κοιλιά. Τα κομμάτια αυτά έχουν υποστεί μια διαδικασία συντήρησης (άλμη, βράσιμο, ξήρανση, κάπνισμα), η οποία δίνει στο μπέικον τη χαρακτηριστική γεύση και το άρωμά του. Αυτή η μέθοδος συντήρησης είναι γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων και στην αρχαία Ελλάδα το αντίστοιχο προϊόν που έφτιαχναν με αυτόν τον τρόπο, το ονόμαζαν πίαρ.

Υπάρχουν πολλά είδη μπέικον, όπως το αμερικάνικο, το καναδέζικο, το ιρλανδικό ή αγγλικό, το γερμανικό, το κινέζικο, τα οποία διαφέρουν μεταξύ τους. Μπορούμε να το βρούμε σε αρκετούς τύπους στην αγορά, ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο είναι κομμένο. Το αγοράζουμε συνήθως συσκευασμένο και κομμένο σε κύβους, σε ρολό ολόκληρο (οπότε μπορούμε να το κόψουμε όπως επιθυμούμε), κυρίως όμως κυκλοφορεί στο εμπόριο κομμένο σε λεπτές φέτες. Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να κυκλοφορεί στην αγορά επίσης μπέικον που φτιάχνεται από γαλοπούλα.

ΧΡΗΣΗ

Η πιο χαρακτηριστική του χρήση είναι στο αγγλικό ή αμερικάνικο πρωινό, όπου σερβίρεται τηγανητό με αυγά, με φασόλια σε κόκκινη σάλτσα ή σε σάντουιτς. Έχει πολλές χρήσεις στη μαγειρική, όπου προστίθεται για να δώσει γεύση σε σάλτσες, σούπες, πατάτες, λαχανικά, τάρτες, ορεκτικά, κρέατα, πουλερικά, ενώ μπορεί επίσης να ψηθεί στη σχάρα ή να τηγανιστεί. Όπως κι αν το φτιάξουμε, θα δώσει γεύση και άρωμα, καλό είναι όμως να μην το καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες, γιατί από διατροφική άποψη δεν είναι πολύ υγιεινό.

Υπάρχουν πολλά είδη μπέικον, τα οποία διαφέρουν μεταξύ τους, καθώς άλλα φτιάχνονται από πολύ λιπαρό, άλλα από άπαχο και άλλα από καπνιστό κρέας