Ο κόσμος της υψηλής γαστρονομίας βρίσκεται πλέον ένα κλικ μακριά μας. 

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι  να μάθουμε να παίζουμε στα δάχτυλα γαστρονομικούς όρους και περίπλοκες συνταγές; Είναι θέμα ταλέντου ή κατανόησης; Υπάρχει πιθανότητα να γίνουμε ποτέ Πάνος Ιωαννίδης στη θέση του Πάνου Ιωαννίδη; Ο διάσημος chef έχει τη διάθεση να μας μάθει όλα όσα χρειαζόμαστε για να γίνουμε master chefs, έστω και στο σπίτι μας. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να μπούμε στο ολοκαίνουργιο site του και να αρχίσουμε να εντρυφούμε στις οδηγίες του. Πριν φορέσουμε όμως σκούφο και ποδιά, τον ρωτήσαμε μερικά πράγματα για να ξέρουμε τι θα δούμε πριν το δούμε.

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, γιατί έφτιαξες site και ποια είναι η φιλοσοφία του;

Σκοπός μου είναι να φέρω την υψηλή γαστρονομία πιο κοντά στο ευρύ κοινό με τον πιο απλό τρόπο. Και αυτή είναι ουσιαστικά η φιλοσοφία του site.

Θα μας κάνεις μια μικρή περιήγηση;

Το site ανέβηκε την Τετάρτη (25 Μαρτίου). Εκτός από ένα site με συνταγές, όπου μπορεί κάποιος να δει και να βρει κάποια πράγματα, έχει και πολλά how to και tips. Έχει μέσα ως λειτουργία  και το gastropedia, το οποίο είναι ουσιαστικά μια εγκυκλοπαίδεια γαστρονομικών όρων και άλλων πληροφοριών. Επίσης υπάρχει άλλη μια λειτουργία που περιλαμβάνει άρθρα ειδικών, που δεν ασχολούνται ακριβώς με τη γαστρονομία., αλλά γύρω από αυτή. Για παράδειγμα με τον καφέ, με τη δίαιτα, με οτιδήποτε έχει να κάνει με φαγητό ή με γεύση. Λένε την άποψή τους και δίνουν συμβουλές ως ειδήμονες και ενυπόγραφα. Είναι γνωστοί επαγγελματίες στους χώρους τους, και αν ασχολείσαι με αυτό, τους γνωρίζεις.

Πώς παρουσιάζονται οι συνταγές;

Είτε με video που υπάρχουν και στο κανάλι μου στο YouTube είτε με φωτογραφίες.

Τι διαφορετικό έχει το site σου σε σχέση με άλλα του είδους;

Σκοπός μου είναι να πάω λίγο πίσω από τη συνταγή και να δείξω στον κόσμο πώς γίνεται. Συνταγές υπάρχουν, το θέμα είναι να ξέρεις τι ακριβώς να κάνεις για να σου βγει σωστά η συνταγή, κι εδώ έρχεται και η πολύχρονη πείρα μου  ως δάσκαλος γαστρονομίας. Οπότε έχω πάει ένα βήμα πίσω σε όλο αυτό. Το έχω πάρει από την αρχή. Κι αυτό έχει να κάνει και με τα how to και με τα tips, όπως και με τα videos όπου εξηγώ πολύ αναλυτικά πράγματα για το πώς να γίνουν οι συνταγές. Επίσης προσπαθώ να απλοποιήσω και τους μαγειρικούς όρους, ώστε να εκπαιδεύεται και το κοινό ή αυτός που θέλει να μάθει περισσότερα πράγματα βλέποντας το site. Είναι όλα γραμμένα και διατυπωμένα απλά.

Είναι εύκολο να γίνει κάποιος καλός μάγειρας μέσω του site σου;

Ναι, είναι θέμα κατανόησης. Αν έχει τη διάθεση, αν θέλει να μάθει, αν δώσει προσοχή στις οδηγίες που εξηγώ αναλυτικά στα  videos και αν ασχοληθεί, είναι βέβαιο ότι θα μάθει.

Γενικά, όμως, είσαι πολυπράγμων. Άνοιξες πρόσφατα και το εστιατόριο Ovio, έχεις και τα γυρίσματα του MasterChef, πώς τα προλαβαίνεις όλα;

Εδώ και χρόνια έχω συνηθίσει να δουλεύω αρκετά. Τώρα με τα περιοριστικά μέτρα, τα γυρίσματα ούτως ή άλλως έχουν χαλαρώσει, τα εστιατόρια έχουν όλα κλείσει, οπότε έχω πέσει πάνω στο site  και μπορώ να κάνω και κάποιες φωτογραφίσεις συνταγών από το σπίτι, να ανεβάσω κάτι, να γράψω μια συνταγή.

Τι άλλα μας ετοιμάζεις σε σχέση με το site;

Τώρα είμαστε ακριβώς στην αρχή και υπάρχει πολύ υλικό και πάρα πολλά πράγματα που θα μπουν στη συνέχεια. Το site θα εμπλουτίζεται συνεχώς και με πληροφορίες και με καινούργιες συνταγές, θα προστεθούν κι άλλες ενότητες και στα πλάνα μου έχω κι άλλα σχέδια. Αλλά δεν λέω τίποτα πριν το κάνω. Θα σου πω μόνο ότι δεν θα είναι απλά site μαγειρικής, Θα έχει και άλλα βοηθήματα για κάποιον που θέλει να μάθει για τη μαγειρική, αλλά και για κάποιον που θέλει απλά να μαγειρέψει από το σπίτι του. Σκοπός μου είναι να απευθύνεται σε όλους και να είναι κατανοητό από όλους. Αν κάποιος, όμως, θέλει να εμβαθύνει, θα έχει τη δυνατότητα.

Με λίγα λόγια, πριν βάλουμε σκούφο και ποδιά, παίρνουμε πρώτα μολύβι και χαρτί, κλικάρουμε www.panosioannidis.com και ξεκινάμε τα μαθήματα μαγειρικής με τον καλύτερο δάσκαλο.

ΠΗΓΗ: Μαριλού Πανταζή, downtown.gr