Σε γενικές γραμμές αποφεύγουμε να κάνουμε την τεχνική του φλαμπέ στο σπίτι για λόγους ασφάλειας. Ωστόσο, η τεχνική αυτή έχει λόγο ύπαρξης και δεν χρησιμοποιείται μόνο ως κόλπο για να εντυπωσιάσει.

Η τεχνική του φλαμπέ εφαρμόζεται κατά κύριο λόγο σε επαγγελματικές κουζίνες. Όταν φλαμπάρουμε, χρησιμοποιούμε το οινοπνευματώδες ποτό της αρεσκείας μας για να δώσουμε στο πιάτο μας γεύση και άρωμα. Με την τεχνική αυτή απομακρύνουμε από την παρασκευή μας μόνο την αλκοόλη και αφήνουμε όλα τα υπόλοιπα στοιχεία του ποτού να δώσουν προστιθέμενη αξία στο πιάτο μας.

Παρότι η εκτέλεση της τεχνικής του φλαμπέ είναι πολύ εντυπωσιακή, δεν πρέπει ποτέ να την επιχειρούμε στο σπίτι εάν δεν έχουμε λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

Σημαντικό ρόλο παίζει η πηγή και η ένταση της φωτιάς κάτω από το σκεύος μας. Όταν η πηγή θερμότητας είναι το γκάζι, η φλόγα που δημιουργείται είναι μεγαλύτερη κι αυτό καθιστά την οικιακή εφαρμογή της τεχνικής πολύ επικίνδυνη. Αντίθετα, όταν χρησιμοποιούμε μια κεραμική κουζίνα, η φλόγα που προκύπτει από την εκτέλεση του φλαμπέ, είναι πιο μικρή σε ύψος και πιο διαχειρίσιμη.

Εάν θέλουμε να φλαμπάρουμε στο σπίτι, φροντίζουμε να έχουμε δίπλα μας το καπάκι της κατσαρόλας ή του τηγανιού που χρησιμοποιούμε. Έτσι, αν προκύψει κάποια αστοχία, θα προλάβουμε να παγιδεύσουμε τη φλόγα μέσα στο σκεύος, η οποία κατ’επέκταση θα σβήσει λόγω έλλειψης οξυγόνου.

Για να πετύχουμε το ίδιο γευστικό αποτέλεσμα με μεγαλύτερη ασφάλεια, μπορούμε να αφήσουμε το φαγητό να βράσει για λίγο περισσότερο χρόνο μαζί με το οινοπνευματώδες, μέχρι να εξατμιστεί όλη η αλκοόλη και να μείνει η γεύση και το άρωμα.