ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Η σάλτσα σόγιας είναι ένα σκουρόχρωμο υγρό, το οποίο παράγεται από ζύμωση φασολιών σόγιας. Είναι τόσο νόστιμο και εύκολο στη χρήση, ώστε έχει αγαπηθεί από εκατομμύρια καταναλωτές σε όλο τον κόσμο.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η ιστορία της ξεκινά στην Κίνα εδώ και 2.500 χρόνια τουλάχιστον. Παραδοσιακά παράγεται από μουλιασμένα φασόλια σόγιας, καβουρδισμένο και αλεσμένο κριθάρι, νερό, αλάτι και ένζυμα. Το μείγμα που προκύπτει, αφήνεται να ζυμωθεί για έξι περίπου μήνες και στη συνέχεια φιλτράρεται. Από την Κίνα η σάλτσα σόγιας διαδόθηκε σε όλες τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Η Κορέα, η Ταϊβάν, η Βιρμανία, οι Φιλιππίνες, η Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ έχουν τη δική τους παράδοση και τις δικές τους παραλλαγές αυτής της σάλτσας. Στην Ιαπωνία η σάλτσα σόγιας έφτασε περί το 800 μ.Χ. Γύρω στο 1700 η εταιρεία Ανατολικών Ινδιών άρχισε να κάνει τις πρώτες εισαγωγές σάλτσας σόγιας στην Ευρώπη. Στις μέρες μας, σε όλο τον κόσμο παράγονται εκατομμύρια τόνοι σάλτσας σόγιας, η γιαπωνέζικη όμως θεωρείται η καλύτερη.

ΧΡΗΣΗ

Η σάλτσα αυτή έχει γνωρίσει τεράστια επιτυχία, καθώς ταιριάζει με τα περισσότερα φαγητά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μαγείρεμα, σε μαρινάδες, σε σάλτσες, να μπει σε σαλάτες.

Η σόγια μπορεί να αντικαταστήσει το αλάτι σε οτιδήποτε μπορούμε να φανταστούμε, αλλά και να δώσει επιπλέον γεύση.

Σήμερα, λόγω της τεράστιας ζήτησης που υπάρχει στην αγορά, οι περισσότερες σάλτσες σόγιας παράγονται με βιομηχανικό τρόπο, χρησιμοποιώντας χημικά, έτσι ώστε η όλη διαδικασία παραγωγής να έχει περιοριστεί στις δύο με τρεις μέρες.