ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Είναι ένας πολυετής θάμνος που φυτρώνει παντού στην Ελλάδα αλλά και στις περισσότερες Μεσογειακές χώρες. Έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικό και έντονο άρωμα.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Το θυμάρι το χρησιμοποιούσαν από τα αρχαία χρόνια ως δυναμωτικό και θεραπευτικό φυτό, πίστευαν μάλιστα πως είναι το φυτό με τις περισσότερες θεραπευτικές ιδιότητες. Στην αρχαία Ελλάδα ήταν από τα πιο αγαπητά αρωματικά και ειδικά το θυμάρι του Υμηττού ήταν γνωστό σε όλο τον κόσμο, όπως και το θυμαρίσιο μέλι του. Θυμάρι έκαιγαν στους ναούς και στις θυσίες, άλλωστε οι λέξεις θυμάρι και θύω (= θυσιάζω) έχουν κοινή ρίζα. Με θυμάρι αρωμάτιζαν τυριά, ελιές και λάδια. Οι Ρωμαίοι πίστευαν πως δίνει θάρρος, γι’ αυτό αρωμάτιζαν με θυμάρι το λουτρό τους, πριν πάνε στη μάχη. Επίσης το θεωρούσαν αφροδισιακό. Το διέδωσαν στην Ευρώπη, όπου μέχρι τώρα είναι ένα από τα πιο βασικά αρωματικά, καθώς και στις κουζίνες όλου του κόσμου.

ΧΡΗΣΗ

Με θυμάρι αρωματίζουμε τις ελιές, τα ψητά και πολλά μαγειρευτά και σάλτσες. Στο εμπόριο θα βρούμε θυμάρι ξηρό και θυμάρι φρέσκο σε γλαστράκια.

Στην Αρχαία Ρώμη το ελληνικό θυμαρίσιο μέλι ήταν περιζήτητο και το πουλούσαν τα καταστήματα με ακριβά τρόφιμα.